Εντυπωσιάζει  η έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων  από την κατασκευή της Ιόνιας Οδού | Στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» Picture
29/03/2017

Εντυπωσιάζει η έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την κατασκευή της Ιόνιας Οδού | Στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος»


Εντυπωσιάζει η έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την κατασκευή της Ιόνιας Οδού |Στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος»

Πρωταγωνιστές της εκθέσεως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος».

diexodos_ekthesi_1

Με μια σπουδαιότατη έκθεση άνοιξε η αυλαία των φετινών Γιορτών Εξόδου.
Πρόκειται για την περιοδική αρχαιολογική έκθεση «Διαχρονικό ταξίδι στην Ιόνια Οδό – Ο θησαυρός των ευρημάτων της» που συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν για ένα τρίμηνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων & Λευκάδος και ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» στις αίθουσες του ομώνυμου Ιστορικού Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

diexodos_ekthesi_2

Το ξεκίνημα της έκθεσης έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που ήταν η επίσημη προσκεκλημένη των διοργανωτών, του μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας . Κοσμά, της βουλευτού Μαρίας Τριανταφύλλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Παυσανία Παπαγεωργίου, των αντιπεριφερειαρχών Χριστίνας Σταρακά και Νίκου Μπαλαμπάνη, του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, των διοικητών Στρατού και Αστυνομίας, στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του γραφείου της Υπουργού Βαγγέλης Πολίτης και φυσικά του Δημάρχου της Ιερής Πόλης Νίκου Καραπάνου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

diexodos_ekthesi_4

Από νωρίς το απόγευμα μια κοσμοπλημμύρα είχε κατακλείσει τον πεζόδρομο και τον κάθετο δρόμο του Μουσείου της «Διεξόδου» από το βήμα της οποίας ο ιδρυτής της Νίκος Κορδόσης, καλωσόρισε τους παριστάμενους που αγκάλιασαν την εκδήλωση για να γιορτάσουνε μαζί ένα μεγάλο γεγονός. «Το στήσιμο ενός Μουσείου μέσα στο Μουσείο» όπως χαρακτήρισε την έκθεση των σπάνιων ή και μοναδικών ευρημάτων που έφερε στο φώς η σκαπάνη των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος ενώ τελειώνοντας την προσφώνησή του απευθύνθηκε προσωπικά στην Υπουργό καλώντας την να προωθήσει το θέμα της δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Μεσολογγίου.

diexodos_ekthesi_6

Στη συνέχεια η διευθύντρια της Εφορείας και επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου Ολυμπία Βικάτου, αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαδικασίες αποκάλυψης των αρχαιολογικών ευρημάτων, στην αγαστή συνεργασία της με την «Διέξοδο» που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης της, στην τεράστια αξία των ευρημάτων που κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου και που προέρχονται κυρίως από τις περιοχές Μακύνειας, Κλόκοβας, Καλυδώνας, Αλίκυρνας, Σταμνάς, Αμφιλοχίας και Ανοιξιάτικου καλύπτοντας την χρονική περίοδο από την Μεσοελλαδική περίοδο (2000 – 1600 π.Χ) μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια (16ος αιώνας) και τέλος αναφέρθηκε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών.

diexodos_ekthesi_5

Ακολούθως, η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου, έκδηλα συγκινημένη ανέβηκε στο βήμα της «Διεξόδου» και μίλησε για την διαχρονική αξία του μηνύματος της θυσίας των Μεσολογγιτών, για το υψηλό τους φρόνημα, για το ανώτερο πνευματικό τους επίπεδο και εντυπωσιασμένη από τα αρχαιολογικά ευρήματα τόνισε ότι αποτελούν ένα μεγάλο κέρδος από την κατασκευή έργων για την σύγχρονη ζωή, όπως είναι η δημιουργία του νέου αυτοκινητόδρομου.
Τελειώνοντας οι ομιλίες, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου φιλόλογος Ειρήνη Καρανκόλα που συντόνιζε την εκδήλωση, κάλεσε, κατά τα καθιερωμένα, τον Δήμαρχο της Ιερής Πόλης Νίκο Καραπάνο, να κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων για την 191η επέτειο της ηρωικής Εξόδου.

Ο δήμαρχος αφού ευχαρίστησε την υπουργό για την παρουσία της στα εγκαίνια της έκθεσης αναφέρθηκε στο ύφος και το υψηλό επίπεδο ποιότητας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και αρμόζουν στην Θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

diexodos_ekthesi_7

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κόψιμο της κορδέλας από την Λυδία Κονιόρδου και την ξενάγηση των καλεσμένων στα εντυπωσιακά εκθέματα που κοσμούν τις βιτρίνες της «Διεξόδου» από την επιμελήτρια της έκθεσης Ολυμπία Βικάτου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι τις 5 Ιουνίου από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων θα λειτουργεί και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου (26310 51260 και 6976 643610).


 #ionianchannel
Advertisement 5