Συλλαλητήριο και ψήφισμα στη Ζάκυνθο για τα απορρίμματα

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων στη Ζάκυνθο για το πρόβλημα με τους σωρούς των απορριμμάτων που πνίγουν κυρίως την πόλη, ενώ την ίδια στιγμή το αδιέξοδο παραμένει, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμη χώρος για την εναπόθεση των σκουπιδιών για το επόμενο διάστημα, με το ΧΥΤΑ του νησιού να βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, όπως είναι προγραμματιστεί από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, συγκέντρωση και συλλαλητήριο στην πόλη της Ζακύνθου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες για την κατάσταση με τα απορρίμματα που πνίγουν σπίτια και δρόμους. Από τις 11 και μισή το πρωί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σολωμού, μπροστά από το δημαρχείο και με πανό και συνθήματα, χωρίς όμως τι ακραίες οργισμένες αντιδράσεις των πλοηγούμενων ημερών, οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν επιτακτικά από το δήμαρχο αφενός να γίνουν άμεσα απολυμαντικοί ψεκασμοί στους σωρούς των απορριμμάτων και αφετέρου να γίνει το συντομότερο η αποκομιδή τους.
Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανταποκρίθηκαν συνολικά 25 ενώσεις, σύλλογοι και επιτροπές από όλο το νησί και από κάθε τομέα και εξέφρασαν ομόφωνα τα αιτήματά τους.
Στη συνέχεια εκπρόσωποι φορέων συναντήθηκαν με το δήμαρχο και του επέδωσαν ψήφισμα με τα δύο αυτά αιτήματά τους που ζητούν άμεση ικανοποίηση. Το διέξοδο ωστόσο φαίνεται πως θα παραμείνει στη Ζάκυνθο αφού ο ΧΥΤΑ στο νησί είναι εκτός λειτουργίας και άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει στον ορίζοντα, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.
Πάντως προκαλεί ερωτήματα το γιατί μέχρι στιγμής ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Νομού Ζακύνθου δεν έχει προβεί ακόμη σε απολυμαντικούς ψεκασμούς στους σωρούς των απορριμμάτων, όπως είχε προτείνει πριν από μερικές ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την αποφυγή μολύνσεων. Το Σάββατο το πρωί φθάνει στη Ζάκυνθο ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Διονύσης Παναγιωτόπουλος για νέα συνάντηση με τοπικές αρχές και φορείς, ενώ την ίδια ημέρα, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου έχει ορίσει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο.