ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Εικόνες καταστροφής άφησαν οι πυρκαγιές : Στάχτες χιλιάδες στρέμματα Picture
16/08/2017

ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Εικόνες καταστροφής άφησαν οι πυρκαγιές : Στάχτες χιλιάδες στρέμματα


Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί της Ζακύνθου που μαίνονταν τις τελευταίες 6 ημέρες. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης τα ενεργά μέτωπα ήταν ελάχιστα και προέρχονταν κυρίως από αναζωπυρώσεις τις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν άμεσα.

fotia_1

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της Ζακύνθου έχει μεταβληθεί σε κρανίου τόπο, με τεράστιες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, δάσους αλλά και καλλιεργήσιμης γης να έχουν μετατραπεί σε στάχτες και αποκαΐδια.
Ο επίσημος απολογισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι όλα τα μέτωπα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο και να εξαφανιστεί και η παραμικρή πιθανότητα αναζωπυρώσεων. Μέχρι τότε οι πυροσβεστικές ενισχύσεις που βρίσκονται στο νησί από την πρώτη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, παραμένουν στις θέσεις τους, σε επιφυλακή, σβήνοντας μικροεστίες που εμφανίζονται, και είναι έτοιμοι ενδεχόμενο.

fotia_3

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φλόγες έφτασαν κυριολεκτικά στις αυλές σπιτιών, κυρίως στον Αγαλά και στην περιοχή μεταξύ Ανω Βολίμας και Ασκού,απειλώντας κτίρια και αγροτικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν, με υπεράνθρωπες προσπάθειες κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

fotia_2

Τώρα ξεκινά το έργο του απολογισμού και της απόδοσης ευθυνών,από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίοθα αναζητήσει τα αίτια που προκάλεσαν τις ύποπτα διαδοχικές και σοβαρές πυρκαγιές, ενώ είναι πια βέβαιο πως πρόκειται για εμπρησμούς.

fotia_5


 #ionianchannel
Advertisement 5