12/08/2017

ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες (video).


Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στους πρόποδες του όρους Βραχίωνα στη Ρίζα, πάνω από το χωριό Καταστάρι στην Ζάκυνθο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο τους.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη 1.30 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, είχε περισσότερες από δύο εστίες, γεγονός που κάνει τις αρχές να μιλούν σχεδόν με βεβαιότητα για εμπρησμό.
Οι κάτοικοι των χωριών της Ρίζας στα Πηγαδάκια, έχησαν και ζουν δύσκολες ώρες, καθώς οι φλόγες πέρασαν πολύ κοντά από τα σπίτια τους, τα οποία ευτυχώς δεν κάηκαν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα ελαιόδεντρα και τις καλλιέργειες τους, πολλές από τις οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί 15 οχήματα με 32 άνδρες της πυροσβεστικής Ζακύνθου, τους οποίους συνδράμουν 8 οχήματα από άλλες περιοχές της χώρας (Ναύπακτο, Αίγιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Λεχαινά, Λάρισα, Τρίκαλα, Μουζάκι Καρδίτσας) με 25 άνδρες, ένα πεζοπόρο από την 6η ΕΜΑΚ (Πάτρα), ενώ αναμένονται και άλλες ενισχύσεις με πεζοπόρα τμήματα από την Λαμία.
Την πρώτη ημέρα επιχειρούσαν από αέρος δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Έρικσον, μέχρι το απόγευμα. Την δεύτερη ημέρα η εναέρια συνδρομή γινόταν μόνο το πρωί και μόνο από ένα ελικόπτερο.
Οι κάτοικοι των χωριών της Ρίζας είναι στο πόδι ανήσυχοι για τις ιδιοκτησίες τους αφού ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα. Οι φόβοι κατοίκων, πυροσβεστών και αρχών ενισχύονται από το γεγονός ότι αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους, που μπορεούν να επιδεινώσουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στο Καταστάρι.


 #ionianchannel
Advertisement 5