ΑΡΤΑ | Επέτειος της κήρυξης της επανάστασης του 1854. Εκδηλώσεις μνήμης στη Μεγαλόχαρη

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή Ραδοβιζίου Άρτας για τα 164 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης στην περιοχή. Αίτημα των κατοίκων να στηθεί ένα μνημείο για τους αγωνιστές της ελευθερίας στο προαύλιο του Μοναστηριού της Μεγαλόχαρης, από όπου ξεκίνησε η επανάσταση.
Επιμνημόσυνη δέηση και μια λιτή εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού Γεννήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή του Ραδοβιζίου – Άρτας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 164 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης για την απελευθέρωση του χωριού αλλά και της τουρκοκρατούμενης ευρύτερα τότε Ηπείρου.
Η επανάσταση ξεκίνησε το 1854 στο χωριό Μεγαλόχαρη που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Αχελώου όταν 450 άνδρες επαναστάτες Ορκίστηκαν στο Ιερό Ευαγγέλιο «Ελευθερία ή θάνατος» και υπέγραψαν προκήρυξη στην οποία επεσήμαναν την ανάγκη για αγώνα.
Η επανάσταση του 1854 ωστόσο δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα. Το Ραδοβίζι ήταν προσωρινά ελεύθερο έως στις 12 Μαΐου του 1854, όταν 6000 Τούρκοι νίκησαν τους επαναστάτες στο Πέτα και το Κλειδί. Τόση ήταν μάλιστα η μανία τους που πυρπόλησαν όλα σχεδόν τα χωριά ακόμα και τα μοναστήρια.
Ακολούθησαν δυο άλλα επαναστατικά κινήματα στην περιοχή του Ραδοβιζίου του 1866 και 1878, για να απελευθερωθεί οριστικά το Ραδοβίζι. Η απελευθέρωση αυτής της περιοχής επισφραγίστηκε από τις Μ. Δυνάμεις στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 και επισημοποιήθηκε με τη Συνθήκη της Κων/πολης στις 2 Ιουλίου του 1881
Σήμερα αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι η Πολιτεία να μεριμνήσει για να στηθεί το μνημείο «αγωνιστών της ελευθερίας». Και ως χώρος όπως λένε οι κάτοικοι για την κατασκευή του ενδείκνυται να είναι το προαύλιο του Μοναστηριού της Μεγαλόχαρης, από όπου ξεκίνησε και η επανάσταση.
Τις εκδηλώσεις μνήμης διοργάνωσε ο Δήμος Γεώργιου Καραϊσκάκη, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Μεγαλόχαρης.