23/02/2017

ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Τέλος και το τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ


Την ώρα που κλείνει και πάλι και μάλλον οριστικά ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, η ανακύκλωση που θα αποφόρτιζε σε μεγάλο βαθμό το νησί εφαρμόζεται από τους πολίτες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η κάμερα του Ιόνιαν βρέθηκε τόσο στο ΧΥΤΑ όσο και στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και κατέγραψε χαρακτηριστικές εικόνες.

Τίτλοι τέλους την Τετάρτη για το τελευταίο κύτταρο στο ΧΥΤΑ της Ζακύνθου, αφού δεν χωρά πλέον άλλη ποσότητα απορριμμάτων. Επί σχεδόν δύο μήνες το κύτταρο αυτό, διαμορφώθηκε από μηχανικούς του Δήμου ειδικά ώστε να δεχτεί ποσότητα σκουπιδιών μεγαλύτερη από όση προέβλεπε ο αρχικός του σχεδιασμός, με στόχο να ανακουφιστεί η επιβαρυμένη πόλη της Ζακύνθου.
Ο Οδικός Χάρτης του υπουργείου Εσωτερικών προέβλεπε δίμηνη χρήση του ΧΥΤΑ, η οποία τελικά έγινε σε μόλις ένα λειτουργικό κύτταρο, αφού η υπόλοιπη έκταση είναι υπερκορεσμένη.
Ο Οδικός Χάρτης προέβλεπε στη συνέχεια έναρξη της ενδιάμεσης φάσης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένη περιοχή. Η περιοχή αυτή ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι μόλις την Τετάρτη αναδείχτηκε ο ανάδοχης για την ενοικίαση του εξοπλισμού της φάσης αυτής. Μέχρι την άφιξη του εξοπλισμού ωστόσο, αποκομιδή τέλος και πάλι στη Ζάκυνθο, σε αντίθεση με την ανακύκλωση που γίνεται με εντατικούς ρυθμούς στο ΚΔΑΥ του νησιού από ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείρισή του.
Μπορεί η διαδικασία ανακύκλωσης να μην έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις με τα συμβατικά σκουπίδια, οι πολίτες της Ζακύνθου ωστόσο προσαρμόζονται στις νέες πρακτικές με απελπιστικά αργούς ρυθμούς.
Δυστυχώς, ακόμη και τώρα που το νησί βιώνει ένα από τα μεγαλύτρερα αδιέξοδα της σύγχρονης ιστορίας του, η ανακύκλωση στην πηγή, από τους ίδιους τους πολίτες, γίνεται προβληματικά και τα συμβατικά απορρίμματα που εντοπίζονται στους μπλε κάδους είναι απαράδεκτα πολλά.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για το πρόβλημα των απορριμμάτων, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του νησιού σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους.


 #ionianchannel
Advertisement 5