Σε αγαθό πολυτελείας μετατρέπεται σιγά σιγά το κρέας, ένα από τα βασικότερα προϊόντα στη διατροφή του Έλληνα καταναλωτή.
Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, με αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 55% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.
Το μοσχάρι βρίσκεται στην κορυφή των ανατιμήσεων, με την τιμή του να έχει αυξηθεί σχεδόν 55% από το 2021 μέχρι σήμερα.
Το αρνί και το κατσίκι ακολουθούν με άνοδο άνω του 43%, ενώ ακόμη και το χοιρινό που κάποτε θεωρούνταν η “φθηνή” επιλογή έχει ακριβύνει.
Οι λόγοι πίσω από την εκτόξευση των τιμών είναι πολλοί: μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη, ζωονόσοι που έπληξαν εκτροφές, αλλά και το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, που επιβαρύνει συνολικά την αλυσίδα παραγωγής.
Παρά το αυξημένο κόστος, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν κρέας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους. Αγοράζουν μικρότερες ποσότητες ή στρέφονται σε φθηνότερα είδη, όπως το κοτόπουλο, που παραμένει η πιο προσιτή επιλογή.
Η τιμή του κρέατος πλέον λειτουργεί ως «βαρόμετρο» για την οικονομική πίεση που βιώνουν τα νοικοκυριά.
Αν δεν αλλάξει η εξίσωση ανάμεσα στη μειωμένη παραγωγή και στο αυξανόμενο κόστος, το κυριακάτικο τραπέζι θα θυμίζει όλο και περισσότερο είδος πολυτελείας.