ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Γιορτάζει ο Πολιούχος της Αγιος Διονύσιος – Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις εκδηλώσεις

Με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια ξεκινά αύριο ο τριήμερος εορτασμός για την Μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου, συμπληρώνοντας 299 χρόνια από την κοίμησή του.

Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ξεχωριστή λαμπρότητα καθώς θα προεξάρχει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ ο οποίος έφτασε αεροπορικός σήμερα το μεσημέρι.
Επτά χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στο νησί, επιστρέφει για να λαμπρύνει με την παρουσία του της θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του νησιού.
Η μακρόχρονη πεντηκονταπενταετή και πλέον αδελφική φιλία που συνδέει τον Προκαθήμενο της Κύπρου με το Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο δεν θα μπορούσε να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά με την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στο νησί.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα, θα γίνει η Επίσημη Κάθοδος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Το Σάββατο, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει η Ιερά Αγρυπνία. Το πρωί, στις 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Στις 11 θα γίνει η Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη.
Τη Δευτέρα το πρωί θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, η περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεση Του στην Ιερή Λάρνακα.
Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου.

Την Ιερά Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από το Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακυνθίων και των πρώην Δήμων Αλυκών και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.