ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Πανηγυρίστηκε η μνήμη του Προδρόμου της Λαγκάδας

Tην Σύναξη του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού έχει καθιερώσει η εκκλησία να εορτάζουμε την επομένη ημέρα των Θεοφανείων για το λόγο ότι αξιώθηκε να βαπτίσει τον Χριστό. Στη Ζάκυνθο με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια πανηγυρισε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στη Λαγκάδα Κατασταρίου
Με θρησκευτική κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάζει το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στη Λαγκάδα πάνω από τα Χαρτάτα του Κατασταρίου. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου με τη συμμετοχή των εφημερίων του Κερίου και του Σκουλικάδου, και πιστών, ενώ σήμερα τελέστηκε η θεία λειτουργία. Ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, είχε μεριμνήσει για την αρτιότητα της πανηγύρεως, ενώ τους ύμνους της ημέρας απέδωσε εκκλησιαστική Χορωδία υπό το Νικόλαο Λειβαδά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μονή του Προδρόμου ιδρύθηκε αρχικά τον 16ο αιώνα, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 1617 από τους ευσεβείς Κατασταριανούς Αντώνιο Μαρίνο και Γεώργιο Σαπάτη. Το 1753 στον περίβολό του είχε δύο εκκλησίες, εφτά σπίτια κι ένα πύργο. Στα μέσα του 19ου αιώνα διέθετε επίσης πλούσιο ιστορικό Αρχείο.
Στις μέρες μας ειδικά τους θερινούς μήνες προσφέρεται ως ένας εξαιρετικός χώρος που φιλοξενεί και πολιτισμικές δράσεις.