02/02/2017

ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Ξεκίνησε η ιστορική δίκη για την αγοραπωλησία στα ορεινά


Μετά από συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, ξεκίνησε επιτέλους στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου η πολυαναμενόμενη εκδίκαση της υπόθεσης για την αγοραπωλησία έκτασης στη βορειοδυτική Ζάκυνθο, με την οποία ζητείται η ακύρωση του σχετικού συμβολαίου. Το νησί παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης η οποία έχει κυριολεκτικά πανελλαδικό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για την αγοραπωλησίας μιας από τις τουριστικότερες περιοχές της χώρας, στην οποία περιλαμβάνεται το σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής Ελλάδας: Το Ναυάγιο. Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή. Από τη μία πλευρά Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα, Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, Μητρόπολη Ζακύνθου, αλλά και ιδιώτες ιδιοκτήτες της περιοχής, διεκδικούν εκτάσεις πολλών στρεμμάτων που περιλαμβάνονται στην έκταση της αγοραπωλησίας. Από την άλλη πλευρά, οι κληρονόμοι της παλιάς οικογένειας διαχειριστών της έκτασης, επικαλούνται διαθήκες επίσημες και έγκυρες, με τις οποίες επίμαχη έκταση τους ανήκει, επομένως νομίμως προχώρησαν στην πώλησή της στην εταιρεία Πιμάνα, που εκπροσωπεί συμφέροντα του κράτους του Κατάρ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει για μέρες. Την Τετάρτη, εξετάστηκε ο πρώτος μάρτυρας, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ως επίσημος εκπρόσωπος της πλευράς της Εκκλησίας που διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή και έκανε λόγο για πίστη στην ελληνική δικαιοσύνη.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η νέα στάση που τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως είναι γνωστό, στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις αρχές Νοεμβρίου 2016, η δίκη αναβλήθηκε καθώς είχε μεσολαβήσει πράξη πρόσθετης παρέμβασης του ελληνικού δημοσίου για 10.000
στρέμματα που διεκδικεί στην επίδικη έκταση. Η ενέργεια αυτή οδήγησε σε νέα αναβολή της δίκης, για την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρούσε στη σύσταση αρμόδιας Επιτροπής, η οποία θα εξέταζε το θέμα, διευκρινίζοντας το ποιες εκτάσεις είναι αυτές και πού ακριβώς βρίσκονται. Ωστόσο εχθές, με έγγραφο του υπουργείου που έφτασε το πρωί Δικαστήριο, υπογεγραμμένο από τον κ. Τσακαλώτο, ζητούσε να αναβληθεί η δίκη γιατί δεν είχαν συγκεντρωθεί ακόμη τα στοιχεία για τις δημόσιες εκτάσεις. Το αίτημα ωστόσο δεν έγινε δεκτό προς μεγάλη ικανοποίηση τόσο της πλευρά Δήμου-Εκκλησίας όσο και της πλευράς των πωλητών και αγοραστών, αφού η υπόθεση είχε τραβήξει σε μάκρος και δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αναβολών.

Οι δύο πλευρές, ενάγοντες και εναγόμενοι, επικαλέστηκαν βουλεύματα, νομοθεσίες, διατάγματα, χρυσόβουλα και άλλα νομικά «εργαλεία», πολλά από αυτά που επικαλύπτουν το ένα το άλλο ή που ακυρώνουν το ένα το άλλο, με γνωστές ή άγνωστες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιον ανήκει η Μονή και οι γαίες που κατέχει και που περιλαμβάνονται στην επίδικη έκταση. Σύγχυση επικράτησε και για τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων της μονής αφού είναι διαφορετικός από τον αριθμό που δηλώνεται στο Ε9, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο που διέπει το φορολογικό καθεστώς των Μονών.

Η έριδα αυτή μαίνεται ανάμεσα σε υψηλούς αντιδίκους: Μητρόπολη, Ιερά Μονή, Πιμάνα, πλούσιους κληρονόμους. Κάπου στη μέση βρίσκεται μια ευάλωτη ομάδα, αυτή των ιδιοκτητών κτισμάτων και γαιών ή βοσκοτόπων στην περιοχή οι ο οποίοι είναι, εν πολλοίς εκτεθειμένοι, καθώς πολλοί από αυτούς δεν κατέχουν επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της αγοράστριας εταιρείας Πιμάνα ότι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που νέμονται εκτάσεις, καθώς και όσοι είναι σε θέση να επικαλεστούν χρησικτησία, θα αποζημιωθούν ή θα κρατήσουν τη γη που θεωρούν δική του, η ανησυχία παραμένει.
Η συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Το νησί αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα αναμένουν τη συνέχεια αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μίας από τις πλέον εμβληματικές τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.


 #ionianchannel
Advertisement 5